Makkievega

Wij eten al heel lang steeds minder vlees en zijn dus best gewend om vegetarisch te koken. Maar, als ik heel eerlijk ben, ben ik wel blijven hangen in een aantal ‘vaste gerechten’ of tofu in plaats van gehakt. Wat meer variatie zou wel leuk zijn. Toen kwam ik Makkievega tegen. Een website met makkelijke en smakelijke vegetarische gerechten voor iedereen.

 

Het is heel verheugend dat steeds meer mensen minder vlees gaan eten. Spullen en vlees staan met stip bovenaan als het gaat om de impact van onze levensstijl op het ecosysteem aarde (gemiddeld in Nederland). Minder of geen vlees is eten is dus ‘goed’ voor het milieu op vele gebieden, maar ook voor het dierenwelzijn en onze eigen gezondheid.

 

Ook dierlijke mest nodig!?

Wij zijn niet helemaal vegetarisch en eten bewust soms wat biologisch vlees. Een van mijn redenen hiervoor is dat wij biologische zuivelproducten en eieren consumeren. Wat moet je anders met de stierkalfjes die geboren worden en de koeien die na verloop van tijd geen melk meer geven of de kippen die niet meer leggen? Bovendien denk ik dat dierlijke mest nodig is voor een biologische kringlooplandbouw.

ingredienten kikkererwtburger

Kikkererwten zijn ook vlinderbloemigen

Nu komt daar in de toekomst misschien verandering in. Afgelopen week las ik in Trouw (29 juni) over een langjarig onderzoek waarin wordt geëxperimenteerd met de teelt van vlinderbloemigen als bemestingsgewas. Vlinderbloemigen binden in samenwerking met bacteriën stikstof uit de lucht. Het onderzoek richt zich op een akkerbouwsysteem waarin geen kunstmest of dierlijke mest meer nodig is. Fosfaat en kalium, voedingsstoffen die de gewassen ook nodig hebben, zijn dan nog wel een dingetje. In de toekomst zou daarin voorzien kunnen worden door een kringloop met gft-afval uit de steden en het terugwinnen van fosfaat uit uitwerpselen in het riool. Dat laatste zal waarschijnlijk niet zonder slag of stoot gaan. Maar, zo gek is het helemaal niet. Wij zelf zijn immers ook deel van de kringloop. Als deze vorm van landbouw werkelijkheid wordt, dan zal ik serieus moeten gaan nadenken over een veganistische levensstijl.

 

Makkievega

Maar goed, ik dwaal af. De bedoeling was om te schrijven over meer vegetarische variatie op het bord. Een poosje geleden kwam de website makkievega.nlop mijn pad. Het is een toegankelijk website die sympathiek overkomt met 100 vegetarische recepten. De website is opgezet door een vader met twee kinderen die koken wel leuk vindt, maar daar geen ster in is. Zo zijn er meer mensen. De recepten zijn daarom gericht op gezinnen, niet te moeilijk, redelijk snel te bereiden en uiteraard gevarieerd en lekker. De website is nog in opbouw. Zo is nog niet ieder recept voorzien van een mooie foto. Dus, als jij een recept maakt en van het resultaat een mooie foto, heb je kans dat die een plekje krijgt op de website. Mocht dat zo zijn dan ontvang je nog € 15,00 ook.

 

 

Kikkererwtenburgers

Gister heb ik de kikkererwtenburgers gemaakt. Het is een goed basisrecept waar je zelf eindeloos op kunt variëren met kruiden en andere toevoegingen. Ik heb er wat groen van lente-uitjes en rucola door gedaan. Het ei heb ik achterwege gelaten. Het mengsel was smeuïg genoeg om burgers van te kneden. Bovendien at dochterlief mee en zij eet het liefst veganistisch. Zonder ei bleken de burgers wat droog en melig. De volgende keer dus toch maar met een ei erdoor. Dat duurt echter nog even, want ik heb nog een paar in de vriezer liggen. Keurig in porties verpakt in de bijenwasdoek. De burger hebben we niet als een broodje hamburger gegeten, maar samen met paarse bataat en aardappelen uit de oven en een frisse groene salade. Het was heerlijk.

One thought on “Makkievega

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s