Genoeg, precies wat je nu nodig hebt!

Afgelopen maandag (23 november) zat er bij de Trouw een bijlage ‘Duurzaam leven’, met de ondertitel ‘Inspirerende visies en oplossingen voor een robuuste toekomst.’ Ik heb die vluchtig even doorgebladerd. Daaruit kreeg ik de indruk dat duurzaamheid vooral betekent het inzetten van techniek, heel veel techniek. Later zag ik dat er in kleine lettertjes stond, commerciële bijlage. Voor mij zijn zonnepanelen, warmtepompen slechts een klein, weliswaar onmisbaar, deel van duurzaamheid. Bij duurzaam leven denk ik eerder aan een levenshouding. Zoek je daar inspiratie voor, dan heb je veel meer aan het tijdschrift Genoeg.

Paus Franciscus zegt in Laudato si’: De christelijke spiritualiteit stelt een andere wijze voor om de kwaliteit van leven te meten en nodigt uit tot een profetische en contemplatieve levensstijl die in staat is een diepe vreugde te kennen zonder door consumptie geobsedeerd te zijn. Het is belangrijk aan een oude les gevolg te geven die in verschillende godsdienstige tradities en ook in de Bijbel aanwezig is. Het betreft de overtuiging dat ‘minder meer is’. Iedereen zou zich die wijze les kunnen aantrekken. Het onafhankelijke tijdschrift Genoeg is een kwartaalblad voor iedereen die meer wil doen met minder. In elk nummer belicht het verschillende kanten van genoeg.

Gelukkig met genoeg

Gun jezelf eens lekker de tijd voor een boek, met een dekentje, kopje thee, en poes (indien voorradig) op de bank.

Zo staan er inspirerende en passievolle verhalen in van mensen die weinig bezitten, uit noodzaak of als vrije keus en daar heel gelukkig bij zijn. Weinig bezitten kan juist heel rijk voelen. Het is mooi om te lezen waar ze dat gevoel van rijkdom dan uithalen. Deze verhalen bieden een goede ingang om eens op je eigen leven te reflecteren. Hoe doe en beleef ik het zelf? Zou ik met minder kunnen? Waar word ik gelukkig van?

Genoeg voor iedereen

Een ander aspect van genoeg is een eerlijke verdeling en de vraag hoeveel is genoeg? Hoe kunnen we zo leven dat er ook genoeg overblijft voor anderen en de komende generaties? In het zomernummer van 2020 staat bijvoorbeeld een artikel over voedselcoöperaties als alternatief voor de supermarkt. Albert Herzberger vertelt daarin dat hij niets snapt van Groen Links-stemmers of Genoeg-lezers die naar een reguliere supermarkt gaan. “Dan handel je toch helemaal niet in overeenstemming met je ideaal? Je geldstroom is je grootste macht en daar hou je dan een systeem van uitbuiting en vervuiling in stand? Terwijl er zoveel alternatieven zijn.” Zulke opmerkingen houden je scherp. Komt mijn koopgedrag overeen met mijn idealen? Waar wel, waar niet? Hoe kan ik het anders doen?

“Je geldstroom is je grootste macht.”

Genoeg geld

Een derde thema dat in elk nummer aandacht krijgt gaat over genoeg geld. Verhalen over de grote economie en het kleine huishoudboekje. Hoe kun je kritisch kiezen en vrolijk besparen. Hoe kom je rond als je inkomen opeens halveert? Wat doe je dan nog wel, en wat niet meer? Er worden voorbeelden gegeven van lijstjes met inkomsten en uitgaven, die heel verhelderend kunnen zijn. Het is voor iedereen, ook voor hen die meer dan genoeg hebben (waaronder ikzelf) wel eens goed om te kijken waar het geld dat je per maand te besteden hebt naar toe gaat.

Praktisch genoeg

En natuurlijk ontbreken de praktische tips niet om, in huis en tuin, meer met minder te doen. Daar komt de creativiteit en het plezier om de hoek kijken. Dingen zelf maken of repareren kan zoveel vreugde en voldoening geven. En dan gaat het niet alleen om het resultaat, de eigen gebakken koekjes, een gerepareerde broek of gebreide beenwarmers van restjes wol, maar juist ook om het doen. Het gaat om het ermee bezig zijn, de aandacht die je erin stopt. Dat maakt het zinvol en geeft je leven zin.

Genoeg om door te geven

Genoeg is bij uitstek een tijdschrift om het, na het gelezen te hebben, door te geven aan iemand anders. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook heel duurzaam. De nummers die ik nu even in huis heb, heb ik te leen. Ze moeten weer terug want ze gaan altijd naar een zus. Die moet daar nu wat langer op wachten. Het door-  of teruggeven van het tijdschrift is natuurlijk ook een mooi contactmoment om er met elkaar over te praten. Wat sprak jou aan? Waardoor werd je getroffen? Waren er dingen die je eens gaat uit proberen? Zullen we dat samen doen?

Kortom, genoeg om te genieten van genoeg.

One thought on “Genoeg, precies wat je nu nodig hebt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s