Crème van shea butter

We hebben allemaal onze blinde vlekken. Laatst werd ik me bewust van een blinde vlek bij de verzorgingsproducten die ik gebruik. Op zich vind ik dat ik al best goed bezig ben. Ik gebruik geen shampoo, maar spoel mijn haar elke ochtend even onder de kraan. Mijn deodorant maak ik zelf op basis van kokoksolie. Zeep en douchelotion koop ik bij de biologische winkel. Maar de gezichtscrème kwam tot voor kort uit een potje van het Kruidvat. Dat kan beter, dacht ik. Zou een product op basis van natuurlijke grondstoffen en zonder synthetische toevoegingen niet veel beter zijn voor de huid? Zo kwam ik bij You Madu terecht, een website met verzorgingsproducten met ingrediënten uit de natuur.

Bij You Madu maakte ik kennis met, voor mij, nieuwe producten, shea butter en arganolie. Nieuw voor mij, maar door de vrouwen in Afrika al lang geleden ontdekt. Zij gebruiken shea butter voor de huid en het haar om die te hydrateren en te beschermen. Het verhaal gaat dat zelfs de Egyptische Koningin Cleopatra het gebruikt zou hebben. Arganolie wordt ook wel het Marokkaanse goud genoemd en wordt al eeuwen gebruikt door Berbervrouwen, voor huid en haar. Dat klinkt dus veel belovend.

Zelf maken

Omdat zelf maken toch wel heel leuk is ben ik met een DIY (Do It Yourself) pakket voor nachtcrème aan de slag gegaan. Shea butter smelten in een pannetje, de arganolie toevoegen, wat laten afkoelen, en dan een paar druppels tea tree olie toevoegen. Tea tree is een essentiële olie met antibacteriële eigenschappen. Het recept is op de website te vinden, maar ik had het wel fijn gevonden als dit ook op een klein papiertje bij de verzending had gezeten.

De shea butter heeft een sterke geur van zich zelf waar je even aan moet wennen. Met de etherische olie wordt die wel gemaskeerd. Maar de 10 druppels tee tree olie waren wat mij betreft een beetje teveel van het goede. Dat kan komen omdat ik mijn eigen, pure, olie heb gebruikt en niet die van You Madu. Alles samen is het een mooie crème geworden die ik nu zowel voor dag als voor nacht gebruik. Shea butter is wel heel vet en het duurt lang voordat die in de huid is getrokken. Dat is wennen, maar daardoor is de crème wel heel zuinig in gebruik. Bovendien voelt die wel heel aangenaam op de huid.

Wat is shea butter?

African-Savanna

Afrikaanse savanne. Beeld: http://www.youmadu.nl

Maar wat is shea butter eigenlijk. Het is een vettige substantie dat door koken en wassen gewonnen wordt uit de zaden van de Karitéboom (Vitellaria paradoxa) die groeit op de uitgestrekte savannes in West en Oost Afrika. Het oogsten en verwerken van de zaden wordt vooral door vrouwen gedaan die daardoor een bestaan kunnen opbouwen. Hetzelfde geldt voor de arganolie. Deze olie wordt gewonnen uit de zaden van de zeldzame Argania spinosa, de boom der schoonheid, die in het zuiden van Marokko groeit. Deze boom wordt steeds zeldzamer. Dat doet bij mij wel de vraag opkomen wat voor invloed de toename van het gebruik van arganolie, maar ook de shea butter, door ‘het Westen’, heeft op de lokale ecologie en economie. Omdat You Madu duurzaamheid hoog in het vaandel staan heb ik hier naar gevraagd. Zij heeft mijn vragen bij de leverancier neergelegd. Wat die in ieder geval wist te vertellen is dat er twee werknemers zijn die een goed loon krijgen en dat er geen sprake is van kinderarbeid. Wie weet komt het antwoord op de rest van de vragen nog.

Wil je ook kennismaken met de producten van You Madu, gebruik dan de eenmalige kortingscode voor 15% korting: MARJOLEIN15. De code is 2 maanden geldig na het verschijnen van deze blog. (verschijningsdatum 4 feb 2021)

One thought on “Crème van shea butter

  1. Residuen van verzorgingsproducten vervuilen ons afvalwater in grote mate.
    Óók kan niet alles eruit gefilterd worden,waardoor er veel (teveel) in het milieu terecht komt.
    Goed bezig met alternatieven of onthouding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s