Een dagje mee met de klimaatpelgrims

De klimaatpelgrims zijn ondertussen veilig in Engeland aangekomen. Vorige week liep ik een dagje met ze mee, van Zeist naar Maarssen. Het was een hele mooie ervaring en het voelde goed om even deel te mogen zijn van die geweldige tocht.

Logo gewoon gaanGewoon gaan! Dat is de leus van de pelgrimstocht voor klimaatgerechtigheid. De tocht startte op 14 augustus in Polen. De pelgrims eindigen hun tocht eind deze maand in Glasgow, waar de 26e klimaattop (COP 26) wordt gehouden. Met deze tocht willen de pelgrims, maar ook de kerken, aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin. Hoe kunnen we zorgdragen voor de schepping? Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de allerarmsten? Hoe kunnen we zelf stappen zetten om te komen tot klimaatgerechtigheid in ons eigen leven?

Ontmoeting

klimaatpelgrims zeistVan 7 op 8 oktober hebben de klimaatpelgrims overnacht in Zeist. Op vrijdag ben ik een etappe meegelopen naar Maarssen. Samen lopen, samen praten, steeds weer met iemand anders. Ik sprak met mensen uit Zweden, Italië, Duitsland, Polen en Zwitserland en vroeg ze naar hun verwachtingen voor de klimaattop in Glasgow. De meeste pelgrims hebben er weinig fiducie in dat er nu echt een doorbraak zal komen, hoe urgent de klimaatcrisis ook is. Ze vertelden dat de tocht zelf veel belangrijker is, omdat ze daardoor veel mensen ontmoeten en op deze manier meer mensen ervan kunnen doordringen dat klimaatverandering iedereen treft. En dat ook iedereen kan bijdragen aan een leefbare wereld. Gewoon door ergens te beginnen iets te doen en dan stap voor stap verder. Net zoals de pelgrims op weg zijn gegaan. Gewoon gaan, en elke dag brengt je dichterbij.

Aandacht voor klimaatverandering

Ze vertelden enthousiast over betrokken mensen die ze onderweg waren tegengekomen en die hadden verteld over hun projecten. 800 studenten hadden nagedacht over wat ze zelf allemaal kunnen doen en zeiden er eerlijk bij dat ze dat nooit op die manier gedaan zouden hebben als de pelgrims niet langs waren gekomen.

“Tegenwoordig moet je iets geks doen om ergens aandacht voor te vragen”, zegt één van de pelgrims in het filmpje dat Slotstad Radio heeft gemaakt. Blijkbaar is een pelgrimstocht van een paar duizend kilometer gek genoeg. Lees hier de verhalen van de pelgrims onderweg.

Klimaatpetitie

Ik vond het in ieder geval heel mooi dat ik één dag deel mocht zijn van de totale tocht en de doorgaande pelgrims op deze manier kon ondersteunen. Want zo ervaren ze dat. Ze voelen zich gedragen door iedereen die meeloopt en door al die mensen die zorgen voor de overnachtingen en de maaltijden. Daar zijn ze erg dankbaar voor. En laten wij dankbaar zijn voor hun lopende inzet en boodschap, ze lopen namens ons allemaal.

In Glasgow zullen ze handtekeningen overhandigen van de mensen die de petitie voor klimaatgerechtigheid hebben ondertekend. U kunt de petitie hier nog tekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s