Klimaatprotest onopgemerkt

Vorige week dinsdag deed ik mee met een ingetogen klimaatprotest. De vorm was een viering voor het klimaat op de stoep van het bisschoppelijk paleis aan de Maliebaan in Utrecht. Het was georganiseerd door Christian Climate Action (CCA), een groep christenen die zich uitspreekt tegen klimaatverandering en voor zorg voor de schepping. De viering bleef binnen onopgemerkt.

klimaatprotest maliebaan 14 nov 2021

Beeld: Kirsten Alblas

Onopgemerkt, dat is misschien wel het sleutelwoord voor de situatie in Nederland, waar het de aandacht voor duurzaamheid vanuit de katholieke kerk betreft. Het protest bij het aartsbisdom voor de deur werd ingegeven door de wens dat Nederlandse kerkelijke leiders zich duidelijker uitspreken voor het behoud van de aarde en de zorg voor Gods schepping. Deze keer waren de pijlen specifiek gericht op aartsbisschop kardinaal Eijk. De organisatie had gehoopt dat hij naar buiten zou komen om mee te bidden. Hij bleek echter de hele tijd in vergadering. Naar buiten komen was niet mogelijk, werd ons medegedeeld. De actie werd georganiseerd omdat er al drie brieven naar de kardinaal gestuurd waren met de vraag of CCA op audiëntie mochten komen voor een gesprek over en een gebed voor de schepping. Dat verzoek werd steeds afgewezen. Hier kunt u meer lezen.

 

Laudato si’ Alliantie

logo-LaudatoSi-lageresolutie[1]Het protest ging vrijwel onopgemerkt voorbij. Maar dat geldt eigenlijk ook voor wat de Rooms Katholieke kerk in Nederland wel uitdraagt op het gebied van duurzaamheid. In 2015 publiceerde paus Franciscus de encycliek Laudato si’, waarin hij zich uitspreekt voor de zorg voor ons gemeenschappelijk huis. Laudato si’ biedt een moreel en spiritueel kompas in de zoektocht naar een wereld die toekomst heeft. De de werkgroep Laudato si’ Nederland, een initiatief van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen, promoot de visie van paus Franciscus op ‘intergrale duurzaamheid’ in de Nederlandse kerk en samenleving. Na ruim 6 jaar kunnen we constateren dat desondanks het gedachtengoed van Laudato si’ in katholieke kringen nog te weinig bekend is en de invloed ervan in Nederland nog te beperkt. Om deze redenen heeft het bisdom Den Bosch in overleg met de KNR afgelopen zomer een kerkelijke instelling opgericht met de naam: Laudato Sí Alliantie Nederland. Voorzitter is Mgr. Gerard de Korte, bisschop-referent voor Kerk en samenleving.

 

Steun in de rug

Groen Geloven, maakte deel uit van de werkgroep Laudato si’. Ik had daardoor al iets meer inzicht gekregen in de werkwijze binnen de organisatie van katholieke kerk Nederland. Bisschop de Korte heeft duurzaamheid in zijn portefeuille en is daarmee aanspreekpunt en gezicht naar buiten op dat onderwerp. En hij timmert hard aan de weg, wat echter voor maar weinigen zichtbaar is. Ondanks die wetenschap vind ik het zelf ook een gemis dat er vanuit het aartsbisdom geen rechtstreekse aanmoediging richting parochies en samenleving komt. Dat zou een grote steun in de rug betekenen voor de pastores, pastoraal werkers en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om duurzaamheid vanuit het christelijke geloof uit te dragen en handen en voeten te geven. Maar juist ook voor hen die zich daar nog onzeker in voelen en een zekere schroom ervaren. In de nieuw Laudato si’ Alliantie gaan nog meer katholiek kerkelijke organisaties samenwerken. Maar ik vraag me af of dat bijdraagt aan het idee dat de Rooms Katholieke kerk in Nederland zich duidelijk uitspreekt om zorg te dragen voor de schepping. In de praktijk blijkt dat daarvoor de ogen op de Maliebaan zijn gericht.

Persbericht Laudato Sí Alliantie Nederland – december 2021
Vacaturetekst coördinator – Reliwerk
Vacaturetekst communicatiemedewerker – Reliwerk

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s