VerduurSamen met Franciscus

Vandaag ben ik jarig en is het de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi (katholieken vieren de sterfdag van de heiligen). Vandaag is dus het uitgelezen moment om een nieuwe ‘levensgids’ onder de aandacht te brengen ‘VerduurSamen met Franciscus’, naar een groen en geïnspireerde leefstijl geschreven door Corinne Groenendijk.

VerduurSamen kaftDat verduurzamen nodig is, daar zijn de meeste mensen wel van doordrongen. Maar hoe kun je dat doen op een manier die bij je past en ook zoden aan de dijk zet? Corinne Groenendijk, predikant en geestelijk begeleider, ging hiervoor te rade bij Franciscus van Assisi. Zij verdiepte zich in zijn eco-spirituele leven. De zoektocht van Franciscus naar een eenvoudig, vredevol en vreugdevol leven inspireerde haar voor het vormgeven van een duurzame levensstijl. VerduurSamen met Franciscus is een ‘gids’ geworden, waarin bezieling en praktijk samengaan. Aan de hand van de thema’s vreugdevol, kwetsbaar, betrokken, vredevol en eenvoudig laat ze de levenshouding van Franciscus zien.

 

Verkennen

laudato-siMet een tekst van of over Franciscus kun je aan de hand van allerlei aandachtoefeningen en vragen het thema verkennen. Wat raakt jou? Wat spreekt je aan en wat niet? Wat betekent kwetsbaarheid of eenvoud voor jou? Hoe kun je hieraan vorm geven in je eigen levensstijl? Groenendijk deelt veel van haar persoonlijke ervaring, maar ook die van de deelnemers van een reis naar Assisi die ze begeleidde. Het is heel inspirerend om te lezen wat de oefeningen en de vragen de deelnemers gebracht hebben. Dat motiveert je om ze zelf ook te gaan doen. Het is heel waardevol om eerst de thema’s te verkennen. Hierdoor wordt jezelf aan het denken gezet, voordat je direct in de ‘doe modus’ schiet. ‘Waarom wil ik duurzaam leven? Hoe leef ik nu eigenlijk? Hoe duurzaam is dat?’ Zo kom je er misschien wel achter dat je al veel duurzamer leeft dan je dacht. Of je ontdekt misschien een aantal blinde vlekken.

Brede duurzaamheid

SDGGroenendijk koppelt het ‘duurzaam doen’ aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Hiermee laat ze zien dat duurzaamheid over meer gaat dan duurzame energie, minder vlees eten en niet meer vliegen, maar ook gaan over toegang tot schoon drinkwater, en sociale rechtvaardigheid (en nog veel meer). De SDG’s zijn niet alleen een bron voor vuistregels om te verduurzamen, maar laten ook zien dat wat jij doet niet op zichzelf staat, maar onderdeel is van een wereldwijd web van verduurzaming.

Tot mijn grote verrassing kwam ik mezelf nog bij de bronvermelding tegen. Ze verwijst naar groen geloven is duurzaam doen!  Handreikingen voor een duurzame levensstijl met de schepping als inspiratiebron. ‘Ik heb me dankbaar laten inspireren door de vele concrete suggesties die zij doet en heb er af en toe uit geciteerd.’ Toch leuk om te merken dat dat zaadje uit 2014 in 2022 een vruchtdragend gewas is geworden.

 

Samen optrekken

VerduurSamen wordt leuker en makkelijker als je het samen doet. ‘Er is niets leukers dan met elkaar te ontdekken dat een groene leefstijl plezier geeft’, een vreugdevol leven. Kortom, het boek geeft je leefvoer voor bezieling en praktijk. Het leest als een gids die je de duurzame weg wijst vanuit dankbaarheid en verwondering voor alles wat ons om niet toevalt, maar je ook vrij laat in de keuze hoe jij jouw weg bewandelt. Een mooi boek om in (kerkelijke) groepen samen aan de slag en op pad te gaan.

Het boek is bij Berne Media te bestellen.

Het project Verduursamen met Franciscus
Voor collega’s en andere groepsleiders biedt Corinne het project ‘VerduurSamen met Franciscus’ aan, waarin na een introductiedag de ervaringen met de cursus worden verzameld en via een website ervaringen met geïnspireerd verduurSamen worden uitgewisseld.

Heb je interesse om mee te doen?
In komend voorjaar start de volgende groep. Op 17 februari is er een losse introductiedag voor mensen die overwegen met de cursus aan het werk te gaan of gewoon ter inspiratie. Daarnaast is Corinne beschikbaar voor een workshop, lezing, retraite of themadienst. Fijn om elkaar te inspireren tot een geïnspireerd duurzaam leven.
Aanmelden en info: crgroenendijk@hetnet.nl of tel. 06-16401890

Dan nog een extraatje van paus Franciscus

 

Op 4 oktober is de hele film te zien om (of vanaf?) 18.30 uur. 

 

2 thoughts on “VerduurSamen met Franciscus

  1. Marjolein, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Je hebt weer een leerzaam blog geschreven. Leuk!
    Ik neem binnenkort contact met je op over de aanstaande WalkartOntmoeting.
    Groetjes en een gezellige dag,
    Marjo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s