Een zegen voor de Aarde

Morgen is het Driekoningen. In de kerk wordt dan het verhaal van de drie magiërs gelezen die op zoek zijn naar het koningskind dat geboren zou zijn. Bij koning Herodes doen ze navraag, maar die weet van niks. Hij vraagt de magiërs wel om op de terugweg verslag uit te brengen over het koningskind en zijn verblijfplaats. Een ster wijst de drie wijzen de weg naar de geboortestal. Maar na een waarschuwing in hun dromen gaan ze niet meer bij Herodes langs maar keren ze langs een andere weg naar huis terug.

Ik had me voorgenomen om iets schrijven over goede voornemens en die andere weg die de wijzen gingen omdat ze tot een ander inzicht waren gekomen. Dat we dat als samenleving ook moeten doen. Dat dat in de politiek ook is doorgedrongen, getuige Minister van der Wal in het kader van de stikstofproblematiek en het verlies van biodiversiteit. “Er is wel wat aan de hand in Nederland. Nederland heeft te vaak gekozen voor de economie, niet voor de natuur. Dat kan niet meer. Die tijd is voorbij.” (Trouw 21 dec 2022). Dat het vervolgens nog niet duidelijk is welke weg we dan wel moeten gaan, omdat er zoveel belangen mee gemoeid zijn. Maar veel verder kwam ik echter niet, dus maar wat anders.

Zegen

huiszegen-krijtIk kwam wat tegen over de traditie van de huiszegening tijdens het Driekoningen feest. Misschien de letters en cijfers op de muur of het kozijn boven de voordeur. Voor dit jaar zou dat zijn: 22*C+M+B*23. Ik heb ze vooral in Duitsland gezien, als we daar met vakantie waren. Ik dacht altijd dat de letters stonden voor de namen van de drie wijzen, Casper, Melchior en Balthasar. Maar het is meer waarschijnlijk dat ze te maken hebben met de traditie van het zegenen van de woning tijdens het Driekoningenfeest en staan voor Christus Mansionem Benedicat, Moge Christus dit huis zegenen. Bij deze zegen wordt niet alleen het huis gezegend, maar wordt het goede ook toegezegd aan haar bewoners. Het licht van Christus wordt hen toegewenst en verbonden met een opdracht om dat licht te delen door zorg en naastenliefde, om zo ook anderen te verlichten.

Je kunt de huiszegen ook lezen als een zegenbede voor ons gemeenschappelijke huis, de Aarde, met al haar bewoners.

Huiszegen
Heer, God van hemel en aarde,
door de leiding van een ster
hebt U Uw eniggeboren Zoon aan alle volken geopenbaard.
Zegen dit huis en allen die er wonen.
Vul hen met het licht van Christus,
opdat hun zorg voor anderen uw liefde weerspiegelt.
Dit vragen wij U, door Christus onze Heer.
Amen.

(Uit: Orde van dienst voor de zegen van een huis in de kerst- of paastijd, Benedictionale Romanum, niet-geautoriseerde vertaling)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s