In het begin: ode aan de natuur

Afgelopen zaterdag (25 maart) was ik bij de opening van de buitententoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’. Deze bijzondere tentoonstelling is te zien in de tuin van het Heiligdom ‘Onze Lieve Vrouw ter Nood’ bij Heiloo. ‘In het begin’ verwijst naar het Scheppingsverhaal in Genesis dat verhaalt van zeven scheppingsdagen. Zeven kunstenaars lieten zich inspireren door de tekst van de betreffende dag. Dit leverde zeven verrassende kunstwerken op, die op hun beurt de ‘kijker’ oproepen tot bezinning over onze relatie met de natuur. Er is ook een mooie brochure bij gemaakt waarin de kunstenaars vertellen wat ze tot uitdrukking willen brengen met hun kunstwerk. Stadsdichter Joris Brussel reflecteert op zijn manier op de kunstwerken. En ik had de eer om bezinnende en reflecterende teksten te mogen schrijven bij de scheppingsdagen.

De kunstwerken waren voor mij geen volledige verrassing, omdat ik de schetsen en de motivatie van de kunstenaars al had gezien. Maar het was wel heel bijzonder om te zien hoe ze geworden zijn en hoe mooi ze passen in het park van het Heiligdom. De kunstenaars zijn niet persé gelovig, maar hebben zich wel laten inspireren door de Bijbelteksten. Dat vind ik bijzonder. Soms kwamen hun inzichten dicht bij die van mij zelf. Maar er waren er ook bij die een nieuw perspectief lieten zien of een nieuw/ander aspect toevoegden. Ik ga dat hier allemaal niet uit de doeken doen, want u moet het zelf gaan zien, beleven en ervaren.

Dynamiek

In de breedte wil ik er nog wel wat over zeggen. Wat mij raakte was dat alle kunstwerken iets van dynamiek, verandering, of kringlopen in de natuur laten zien. In de natuur is immers niks statisch. Die is steeds in beweging, er is altijd sprake van opbouw en afbraak. Dat zie je in de kunstwerken terug. Bij de ene zo subtiel, dat je het misschien pas ziet als je de motivatie van de kunstenaar hebt gelezen (bij het kunstwerk kun je dit met een QR code doen als je tenminste een smartphone hebt). Bij de ander is het overduidelijk, doordat het kunstwerk door de wind in beweging is of in de loop van de tijd verandert door toedoen van de vogels, of door het natuurlijke verval van het materiaal waar het kunstwerk van gemaakt is.

Samen met de natuur

Het zijn stuk voor stuk kunstwerken die door de actieve deelname van de natuur, wind, regen, water, zon, wolken, vogels, zaden, schimmels en bacteriën tot hun recht komen. De natuur maakt deel uit van het kunstwerk. Ieder kunstwerk kun je zien als een metafoor voor hoe we in ons dagelijks leven met de natuur samen kunnen (zouden moeten) werken. De tentoonstelling doet ons weer beseffen hoe mooi en bijzonder de natuur is, en dat we dankbaar mogen zijn dat we daar deel van zijn. De Rector van het Heiligdom, Jeroen de Wit, schrijft in het voorwoord van de brochure:

Wij willen u uitnodigen om dit pad van zeven kunstwerken rustig te begaan. De kunstwerken, dat wat de kunstenaars tot uiting hebben willen brengen, rustig tot u door te laten dringen. Ik geloof vast dat u geraakt zult zijn. Dat u nog meer onder de indruk zal zijn van het unieke van de schepping. Natuurlijk hoop en bid ik ook dat u de Schepper hier achter mag her- of erkennen. En ook hoop ik dat het ons nog eens extra mag doen beseffen hoe kostbaar de schepping is en dat we hier zeer zorgvuldig mee om moeten gaan.”

Tip
Een bezoek aan het Heiligdom en de buitententoonstelling is ideaal voor een parochie- of een gemeente-uitje. Eventueel mag u mij vragen om een rondleiding te geven. Ik vraag daarvoor wel een vergoeding. U kunt mij bereiken via groengeloven@kpnmail.nl of via het contactformulier.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 24 september 2023.

De brochure is verkrijgbaar bij het Julianaklooster, ook deel van het Heiligdom, of via de QR codes bij de kunstwerken.

Ook is er een publieksprogramma met lezingen, workshops en concerten rondom de tentoonstelling.

One thought on “In het begin: ode aan de natuur

  1. Pingback: In het begin: ode aan de natuur – R.K. Parochie Sint Maarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s